Teknemizde Bulunması Gerekenler – ADF | Amatör Denizcilik Federasyonu

Teknemizde Bulunması Gerekenler

ÖZEL TEKNELERİN KAYDI, BELGELENDİRİLMESİ VE TEÇHİZAT DONATIMINA İLİŞKİN TEBLİĞ EK-4

ÖZEL TEKNEDE BULUNDURULMASI ZORUNLU ASGARİ EMNİYET TEÇHİZATI

1. Can yeleği, her teknede seyirde teknede bulunan kişi sayısı kadar (balıkadam elbisesi giymiş kişiler için gerekmez) bulunacaktır.

2. Çocuk can yeleği, her teknede seyirde teknede bulunan çocuk sayısı kadar bulunacaktır.

3. Can simidi, tekne boyu 7 metreden ve sürati 7 deniz milinden az teknelerde aranmaz, tekne boyu 15 metreden az her teknede bir adet (at nalı şeklinde de olabilir) bulunacaktır. Boyu 15–24 metre arasında olan her teknede birisi ışıklı ve 20 metre savlolu olmak üzere SOLAS tipi 2 adet can simidi bulunacaktır.

4. Manyetik Pusula ile Uluslararası Denizde Çatışmayı Önleme Tüzüğü’nün öngördüğü şekilde Seyir FenerleriSiyah KüreKampana, Düdük ve benzeri teçhizat her teknede bulunacaktır.

5. Yangın Söndürme Tüpü; bir ve daha fazla motoru ve sabit yakıt tankı bulunan teknelerde, motor dairesinde veya motor kutusu dışında motor başına 1 adet 6 kg’lık; kapalı güvertesi olmayan, takma motorlu ve taşınabilir yakıt tanklı teknelerde 1 adet 2 kg’lık; kamaralı teknelerde her kamarada 1 adet 2 kg’lık, Kuzinesi olan teknelerde kuzine yakınında 1 adet 2 kg’lık bulunacak, sertifikalı olacaktır.

6. Radar Reflektörütehlike bayrağı ve el feneri her teknede bulunacaktır.

7. Pis Su Tankı; tuvaleti olan teknelerde bulunacak, kişi başına günde en az 2 litre x 2 günlük birikime uygun hacimde olacaktır.

8. Pis Su Güverte Boşaltma Flanşı; pis su tankı olan bütün teknelerde bulunacaktır.

9. Denize Çöp Atılmasının Yasak Olduğunu Belirten Levha; boyu 12 metreyi aşan bütün teknelerde bulunacak, herkesin göreceği bir yere asılacaktır.

10. Uluslararası Denizde Çatışmayı Önleme Tüzüğü Kitabı (son baskı) ve Can Kurtarma İşaretleri Tablosu her teknede bulunacaktır.

ÖZEL TEKNEDE BULUNDURULMASI ÖNERİLEN TEÇHİZAT:

Yukarıda sayılanlar asgari teçhizattır. Denizde Can ve Mal Güvenliğinin sağlanması düşünülerek; tekne boyu, teknede bulunan kişi adedi, seyir bölgesi ve süresi değerlendirilerek, daha fazla teçhizat ile seyre çıkılması; teknede, ışıklı ve savlolu can simidi, paraşütlü işaret fişeği, el maytabı, duman kandili, hizmet botu, can salı, dürbün, balta, ayna, termometre, barometre, seyir haritaları, pergel, paralel cetvel, kalem, silgi, yangın battaniyesi, Denizde Canlı Kalma Elkitabı, Amatör Denizci Elkitabı, VHF ve/veya SSB telsiz telefon, GPS, RADAR, EPIRB ve SART cihazları, GSM telefon bulundurulması can ve mal güvenliği açısından önemlidir, önerilir.

  1. Müfit Karakulak Türküstün diyor ki:

    Bilgiler için teşekkürler. Bir sorum olacak; son paragrafta sözü geçen “paraşütlü işaret fişeği, el maytabı, duman kandili” gibi malzemelerin kullanım süreleri vardır. Bu malzemeleri kullanım süresi aşıldığında ne şekilde bertaraf edileceği konusunda bilgi bilgiye ulaşamadım.

    • adf diyor ki:

      Sayın Müfit Karakulak Türküstün
      Bahsi geçen paraşütlü işaret fişeği, el maytabı, duman kandili gibi patlayıcı madde içeren ürünleri kullanım süreleri sonunda satın alınan yerlere eskisi teslim edilip yenisi temin edilmektedir.
      Saygılarımızla

Bir cevap yazın