Türk Vatandaşlarının Yurtdışından Kullanılmış Tekne Alarak Türk Bayrağı Çekmeleri Üzerine – ADF | Amatör Denizcilik Federasyonu

Türk Vatandaşlarının Yurtdışından Kullanılmış Tekne Alarak Türk Bayrağı Çekmeleri Üzerine

Ve öğrendik ki;

Kimi yerli tekne imalatçıları ve onları temsil edenler, vatandaşlarımızın kendi ihtiyaçlarında kullanmak üzere yurtdışından satın alacakları kullanılmış “özel tekne”lerine Türk Bayrağı çekmelerine engel olunmasını istemektedirler.

Kanımızca bu tür bir istek, ancak kendi üretiminden emin olmayanların, rekabetten çekinenlerin/ürkenlerin, yasaklanmasını istedikleri eylemin amacının, değerinin, sonuçlarının farkında olmayan, “ben bir işe girdim, ayakta duramıyorum, lütfen yardım edin” duruşu sergileyenlerin yakarış/davranış biçimini yansıtır.

Yasal dayanaklar incelendiğinde aşağıdaki ince, haklı, doğru, gerekli, uygar, çağdaş hak ve zorunluluklar ile yapılması gerekenler kolayca görülür:

a) Türk gemisi Türk Bayrağı çeker. TTK’nın(Türk Ticaret Kanunu) bu hükmü emredicidir.

b) Türk vatandaşına ait gemi, Türk gemisidir. TTK’nın bu hükmü yeterince açıktır.

c) İthalattan değil, BAYRAK çekmekten bahsedilmelidir.

d) BAYRAK çekmenin, mevzuatta her durumda “ithalat” olarak değerlendirilmesi doğru değildir.

Gümrük işlemleri, Gemi Siciline kaydı zorunlu 18 Grostondan büyük bir ticaret gemisinin şirket demirbaşına ve sicile tescili işleminin parçasıdır.

e) Özel tekneler için Bayrak çekmek yasaklanamaz veya izne tabi tutulamaz. Ayrıca işlemi ithalat olarak değerlendirip, vergi yüküyle tekne kıymeti pahalılaştırılarak Bayrak çekmek hakkının önüne geçmeye çalışmanın ulusal onurumuzu zedelediği de bilinmelidir.

f) Yabancı bayraktan kullanılmış tekne alıp Türk bayrağına geçirmenin ithalat olarak değerlendirilmesine karşı yasal her yolda çözüm bulunurken, “en denizci devlet kurumu” olması gereken Denizcilik Müsteşarlığı kadrosundan anlayış ve destek beklendiği, göz önünde tutulmalıdır.

g) Bayraktan kaçışı önlemenin tek çıkar yolunun, “Türk Bayrağı Satış Vergisi” olarak adlandırılan, tekne bedelinin %27,44’ü oranındaki ÖTV-KDV bileşkesinin kaldırılması olduğu, kesinkes bilinmelidir.

h) Kimi yerli tekne imalatçılarının kolaycılığa kaçışıyla desteklenen, “üreticiyi koru ama tüketiciyi koruma” politikası ticaretin temeli/dayanağı olamaz. Korunacak olan, her zaman ve her ortamda, öncelikle tüketicidir.

i) Üreticilerin vatandaşla bireysel düzlemde karşı karşıya gelmek yerine ürünlerini özgürce, doğru, dürüst rekabet ortamında pazarlamaları desteklenmelidir.

j) Kimi yasaklayıcı isteklerin “Yurtdışında Elde Kalmış Teknelerin Türkiye Piyasasına Dâhil Edilme Çabaları ve Bunun Sonucunda Türkiye’nin Kayıpları” başlığı altında ileri sürülmesi dahi kendilerini “tekne üreticisi” olarak adlandıranların, kesesine uygun kullanılmış bir tekne almayı düşleyen vatandaşlarımızı zekâ yoksunu, bilgisiz, beceriksiz, ülkeyi kayıplara uğratan kişiler olarak gördüklerinin çarpıcı bir örneğidir.

Bu bağlamda “….2.El tekne ithalatı serbest olsun” oyununun engellenmesi ve bu gizli çalışmalarla önü açılmak istenen “2.El tekne ithalatı Yasağı”nın aynen kalması, hatta denetimlerinin artırılması gerektiği kanısındayız…” diyebilenlerin, Türk vatandaşlarının hak ve menfaatlerini bir anlamda hiçe sayan ve işini ancak koruma duvarlarının arkasında yürütebileceğini sananların hezeyanından başka bir şey değildir. İlk öğreti, “ticaretin ahlâk dışı kuralları olmadığını” anlamaktan/bilmekten geçer.

Ülkede denizciliğin gelişmesi gerçekten isteniyorsa, dar ufuklu hesaplardan vazgeçilmelidir; tekne adedi 30-40 binlerden yüz binlere, milyonlara yükselmedikçe denizciliğin de deniz ticaretinin de yerinde sayacağını artık görmek gerekir.

Dilerdik ki, yurt dışından alınacak kullanılmış özel teknelere bayrak çekilmesinin yasaklanmasını isteyenler (Halen bir yasak yoktur, sadece işlem izne tabidir);

  • “Türk Bayrağı Satış Vergisi” olarak adlandırdığımız, tekne bedelinin %27,44’ü oranındaki ÖTV-KDV bileşkesi karşısında “tek söz” olabilmek için çaba sarf etseler,
  • Ülkede amatör/sportif denizciliğin gelişmesini daha düşünce safhasında engelleyen bu verginin kendi satışlarını da ne denli olumsuz etkilediğini anlasalar/anlatsalar;
  • “Nasıl olsa yabancı bayrağa giderler, ben de malımı satmaya devam ederim” düşüncesiyle oyalanmak yerine Bayrağımızı taşıyan tekne sayısını artırmaya yönelik gerçekçi söylemlere katılarak, dayanışma örneği sergileselerdi.

Kaldı ki, ihracat rakamlarının bir kısmının, teknelerine yabancı bayrak altında yuva arayan Türk vatandaşlarına satışlardan kaynaklandığı gerçeğini unutmak da mümkün değildir.

Yabancı bayraktan bireysel satın aldığı ve TTK uyarınca Bayrağımızı çekmek zorunda olan vatandaşımızı, koruma çadırı altında çıkar sağlayanların ifadesiyle, “bir oyunun” içinde görmek varsanımdan (halüsinasyon) başka bir şey değildir.

Türk vatandaşı amatör denizcilerimizin yurt dışından tekne edinebilmeleri hususunda yukarıda sıralanan yerleşik görüşümüzü, ayakta, korumasız durabilen üreticilerimizi de rahatlatacağı inancıyla, bir kez daha yineleriz.

Saygılarımızla

ADF

    • adf diyor ki:

      Sayın Osman Şahin
      Eski teknenizi 27.01.2017 tarihinden önce aldığınız belgelendirir iseniz sıfır ÖTV %1 KDV ödeyerek Türk Bayrağına geçebilirsiniz.
      Eğer sıfır tekne getirmek isterseniz aynı şartlar geçerli Ayrıntılar için giriş yapacağınız Liman Başkanlığı İle görüşmenizi öneririz.
      Saygılarımızla

      • Volkan Gürsoy diyor ki:

        @ Eğer sıfır tekne getirmek isterseniz aynı şartlar geçerli ….

        bu jet-ski icinde gecerlimi ?

        @Eski teknenizi 27.01.2017 tarihinden önce aldığınız belgelendirir iseniz …
        Satis kontratinin üzerindeki Tarih gecerli olurmu yoksa baska belgelerde istenirmi? Örnegin Servis veya tamir bakim…

        Tesekkürler

        • adf diyor ki:

          Sayın Volkan Gürsoy
          Jet-ski ler sahiplik belgesi ile limana kaydedilemiyor- 0 ithalatı mümkün
          sitemizdeki sahiplik belgesi yazısını okumanızı ve şartları taşıyıp taşımadığınızı kontrol etmenizi öneririz.

    • Bekir diyor ki:

      Amatör denizci belgesiyle Yunanistan’dan tekne getirebilirmiyim?
      Ve yabancı bayraklı tekneler Türkiye’de beş yıl kalabiliyor yunanıştana giriş çıkış yaptığımda bir beş yıl daha uzarmı? Teşekkür ederim vereceğiniz cevabanıza

    • adf diyor ki:

      Sayın İlgili
      Yurt dışından İkinci el tekne almanız yasak değil. Yabancı bayrak şartlarına tabi olarak ülkeye getirebilirsiniz. Ancak Türk bayrağına geçirmeniz izne tabi. İlgili kurumlar bu izin konusunda çok hassas ve katı davrandığından emsal yaratmamak için izin almanız hemen hemen imkansız.
      Saygılarımızla

  1. Ergun Taşkın diyor ki:

    Ben yurt dışından ikinci el katlanır trimaran getirmek istiyorum romörküyle beraber. Getirebilirmiyim?. Arabayla çekerek veya gemiye yükleyerek,yabancı bayrak olarak.İzin gerekirmi veya gümrükte sorun olurmu,yolcu beraberi veya kargo olarak gelmesinde.
    Teşekkürler

    • adf diyor ki:

      Sayın Ergun Taşkın
      İkinci el tekne ithali yasak değil bakanlık iznine tabi ancak izin almak çok zor. Teknenizi yabancı bayrakla kullanmak isterseniz mümkün. Denizden gelecekseniz gümrük girişi olan bir liman/marinadan giriş yapmanız, Karadan gelecekseniz bir gümrük müşavirine danışmanızı tavsiye ederiz.
      Saygılarımızla

    • Bekir diyor ki:

      Efendim Almanya’dan 13.17 metre arası yelkenli bir tekne getirmek istiyorum,Alman bayraklı yani misafir tekne olaraktan kaç yıl Türk sularında kalma müsaadesi vardır?
      Türk bayrağına geçişi olursa nekadar gümrük ödemem gerekiyor bereceğiniz cevaba şimdiden teşekkür ederim saygılarımla,Bekir ışık.

      • adf diyor ki:

        Yabancı bayrak teknelerin Ülkede kalma süresi 5 yıla kadar uzatılabiliyor.
        27.01.2007 tarihinden sonra alınan İkinci el teknelerin ithalatına izin çıkmıyor.
        Eğer teknenizi sıfırsa veya 27/1/2017 tarihinden önce iktisap ettiğinizi ve bayrağını taşıdığı ülke kayıtlarında olduğunu gösterir belgeniz varsa Türk bayrağına geçişte sadece %1 KDV ödersiniz.

  2. Mehmet Ş Turan diyor ki:

    İyi günler, benim sorum şöyle; yurt dışından satın almayı düşündüğüm tekneyi yabancı bayrakta tutmanın ya da Türk Bayrağına geçirmenin ( Türk bayrağına geçirmenin nerdeyse imkansız olduğunu söylemşşsiniz de ) ne farkları var? Yabanco bayrakta kalsa ne Türk Bayrağında olması arasında ne farklar var acaba? Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim.

    • adf diyor ki:

      Sayın Mehmet Turan,
      Yurt dışından satın almayı düşündüğünüz tekne sıfırsa hiçbir sorun yok ÖTV ödemeden sadece %1 KDV ödeyerek İthal edebilirsiniz.
      Sorun ikinci el teknelerin ithalinde Bakanlık diğer sektörlere emsal olur ve başka birçok gerekçe ile izin vermiyor.
      Temel bayrak farkı
      Türk bayraklı tekneler yurt dışı çıkış yapmayacaklar ise herhangi bir izne tabi olmadan Türk limanları arasında seyir ve giriş çıkış yapabilirler.
      Yabancı bayrak tekneler izne tabi. Bu izin turizm mevzuatı gereği oldukça esnetildi ancak her an katı sınırlar geri dönebilir.
      Şimdilik ülkeye bir gümrük kapısından giriş yaptıktan sonra beş yıla kadar kalabiliyorsunuz her an kısaltılabilir. Limanlar arası giriş çıkışlarda seyir izin belgesi (transit log) almanız gerekir.
      Teknenizi gümrük olmayan yerlerde karaya alamaz bakım yapamazsınız, üzerindeki parçalar gümrüklü olduğundan izin almadan değiştiremezsiniz gibi çeşitli zorluklar var. Ancak yabancı bayrak kullanan denizciler bunların hepsine çözüm üretebiliyor. Tercih sizin
      Saygılarımızla

        • adf diyor ki:

          Sayın İlgili
          Sahibi tekneyi 27.01.2017 tarihinden önce almışsa ülkede ikameti varsa kendi adına Türk Bayrağına geçirebilir böylece siz Türk bayraklı olarak satın alabilirsiniz.
          Yok Türk bayrağına geçiremiyorsa yabancı bayrak olarak satın alabilir ve yabancı bayrak kuralları içinde kullanabilirsiniz. Bayrağın ülkesine göre satın alma ve kullanma farklılık gösteriyor.
          Bu işlemleri yapan bir acentadan bilgi almanız faydalıdır.
          Saygılarımızla

  3. Murat LEKİLİ diyor ki:

    Türkiye de bulunan İngiliz bayraklı ikinci el bir tekne satın alacağım ve tekneyi yabancı bayraklı olarak kullanmak istiyorum bu aşamada neler yapmam ve nereye başvurmam gerekiyor maddeler halinde beni bilgilendirirseniz sevinirim
    Teşekkürler

    • adf diyor ki:

      Sayın Murat Lekili
      Şu anda Türkiye’de bulunan yabancı bayrak bir tekneyi satın almak istiyorsanız bayrak ülkesinin şartlarına tabisiniz. Şartlar her ülke için değişiklik gösteriyor.
      İngiliz bayraklı bir tekne satın almak için İngiliz konsolosluğunda işlem yapmanız gerekiyor. Yabancı ülkelerin mevzuatları çok karışık olduğundan profesyonel yardım almanız faydalı olur.

  4. Firat özgür diyor ki:

    İyigunler
    Örneğin yurdisindan Yunan bayraklı tekneyi satın aldık ve Türkiye’ye getirdik diyelim.turkiyede bayrak değişimi yapabilirmi ve en uygun sıkıntısız yabancı bayrak tavsiyeniz hangi bayrak olur.

    • adf diyor ki:

      Sayın Fırat Özgür
      Şu anda Türkiye’de bulunan yabancı bayrak bir tekneyi satın almak istiyorsanız bayrak ülkesinin şartlarına tabisiniz. Şartlar her ülke için değişiklik gösteriyor.
      İngiliz bayraklı bir tekne satın almak için İngiliz konsolosluğunda işlem yapmanız gerekiyor. Yabancı ülkelerin mevzuatları çok karışık olduğundan görece basit olan Delavera (ABD) bayrağı piyasada daha çok tercih ediliyor.
      Hata yapmamak adına bu işleri yapanlardan profesyonel yardım almanızda fayda var
      Saygılarımızla

    • adf diyor ki:

      Sayın İlgili
      Yabancı bayrak olarak ülkeye giriş yapıp yabancı bayrak kuralları çerçevesinde kullanabilirsiniz. Eğer Türk bayrağına geçirmek istiyorsanız tekneyi 27.01.2017 tarihinden önce satın aldığınızı belgelemeniz gerekir. Eğer Arkadaşınız T.C. vatandaşı ise veya Türkiye de oturma müsaadesi varsa 27.01.2017 tarihinden önce sahibi olduğunu belgelendirip Türk bayrağına geçirme işlemini o yapabilir. Maalesef Yabancı bayrak ikinci el teknelerin başka türlü ithaline izin verilmiyor
      Saygılarımızla

  5. Hakan cinal diyor ki:

    Merhaba ben türk vatandaşıyım Almanya’dan yaklaşık 10 metre 10 yaş üstü ikinci el motorlu (motor narine edilmiş) bir tekne satın aldım. Satış belgem var . Kara yoluyla türkiye ye getirmek istiyorum. Ve Türk bayrağı çektirip bağlama kütüğü almak istiyorum. Teknem Türkiye’de kalacak. Gümrük için evraklar ve bağlama kütüğü için liman başkanlığına evraklar nelerdir. Yardımcı olabilir misiniz ?

    • adf diyor ki:

      Sayın Hakan Cinal
      Yabancı bayraklı ikinci el teknelerin Türkiye’ye ithalatı bakanlık iznine tabi ancak bakanlık çeşitli nedenlerle bu izni vermiyor. Bununla birlikte Türk vatandaşlarının 27.01.2017 tarihinden önce sahip olduğu yabancı bayraklı teknelerin Türk bayrağına geçişi ile ilgili çıkmış af dan, teknenizi 27.01.2017 tarihinden evvel aldığınızı ispatlarsanız yararlanabilirsiniz. Ülkeye giriş, gümrük işlemleri oldukça detaylı bir gümrük müşavirinden profesyonel destek almanız uygun olur.
      Saygılarımızla

  6. hasan coskun diyor ki:

    merhaba ben hasan dubaiden
    su anda 7.5 metre bir tekne aldim planimda turkiye ye indirmek var . tekne sahibi bir lubnan uyruklu ve ve tekne dubai yapimi bu arada lubnan uyruklu arkadasimizin da sapanca da mulkiyeti bulunmakta .. bu konu hakkinda yardimci olursaniz cok memnun olurum cunki ikilem icinde kaldim gondermek yada gondermemek adina ..hatta resmi islemler hakkinda da araci saglam kurumlar varsa sevinirim +971503142260 whatsap numaram

  7. hasan coskun diyor ki:

    selam
    geri donusumunuz icin oncelikle tesekur ediyorum . burda bayrak olayi gormuyorum yani 7.5 metre oldugundan dolayi mi bilmiyorum daha detayli yardima ihtiyacim var cunki ciddi bir masraf yapma durumundayim malum yolladiktan sonra geri donusu sikintili olur kendi adima .. bahsettigim gibi eski sahibi yabanci uyruklu fakat sapanca da ikamet yeri bulunmakta yani kendi ismine turkiyeye getirip orda uzerime devrini yapsam mi yoksa daha kolay bir yolu varmi bayrak su anki halinde yok bunun bir onemi var mi onu da bilmek isterim tesekurler

  8. Kenan Baki Tartan diyor ki:

    Selam ben Baki Almanyada bir Motorlu Bot alıyorum Türkiye Fethiyede kullanacagım sorum Türkbayragına gecmek icin Botun parasını Türkiye Bankasındanmı cıkarmam gerekiyor cevabınız icin şimdiden çok teşekkür ederim

    • adf diyor ki:

      Sayın ilgili
      Öncelikle ikinci el (kullanılmış) tekne alıyorsanız Türk bayrağına geçiremezsiniz.
      Eğer Sıfır tekne alıyorsanız Türkiye’ye ithali mümkün ve ithal işlemi tamamlandığında Türk bayrağına geçecektir.
      Paranın nereden ödeneceğinin önemli olmadığını düşünüyoruz ancak İthalat ve gümrük işlemleri için ödeme biçimi dahil
      bir gümrük müşavirine danışmanızda fayda var.

    • adf diyor ki:

      Sayın Mert Meriç
      Tekneniz ile seyahatte özel durumlar hariç herhangi bir kısıtlama yoktur. Ayrıldığınız Limandan alacağınız Transitlog belgesi ile Türkiye’ye seyahat edebilirsiniz.
      Türkiye’yede limana ulaştıktan sonra 24 saat içerisinde mavi kart almanız gerekmektedir.
      Saygılarımızla

  9. Hüseyin Akdogan diyor ki:

    Bütün sorular büyük teknelerle ilgili idi, Ben Almanya da yasayan cift uyruklu (Türk ve Alman)vatandasim ,Almanya da 2016 senesinden beri kullandigim 5 metre uzunlugunda ve. 25 HP li teknemi Türkiye de süresiz birakabilirmiyim.Türkiye de her sene 5/6 ay kalip dönecegim ,Türkiye de ikâmetim var.Simdiden cok tessekkür ederim.

    • adf diyor ki:

      Sayın Hüseyin Akdoğan
      Teknenize 27.01.2017 tarihinden evvel sahip olduğunuzu belgelendirdiğiniz taktirde yabancı bayrak teknenizi Türk bayrağına geçirebilirsiniz. Ancak sanırız teknenizi kara yolu ile getireceksiniz gümrük giriş işlemleri için bir gümrük müşaviri ile görüşmeniz iyi olur.
      Saygılarımızla

  10. Aykut Gül diyor ki:

    merhabalar kolay gelain, ben isviçrede yaşıyorum, ve Türkiyeye 0 bir tekne getirmek istiyorum, gümrük işlemleri konusunda vergilendirme barametreleri nelerdir, mesela 100.000 TL lik 0 bşr tekne için ne oranlarda vergiye tabi olunuyor, şimdşden teşekkür ederim, saygılar

  11. cihan diyor ki:

    Merhaba
    bir tekne almak istiyorum fransda marinada yeri var
    tekneyi orda birakmak istiyorum cunku cok gidip geliyorum fransaya
    nasil bir yol almaliyim
    turk firamamin adina almak istiyorum
    bunu yapmaya hakkim varmi yada nasil bir sistem uygulamak gerekir
    yardiminiz icin tsk ederim
    cihan gundogdu

    • adf diyor ki:

      Sayın İlgili
      Sıfır tekne değil ise ancak yabancı bayraklı olarak alabilirsiniz. Hangi ülke bayrağı ile almayı düşünüyorsanız o ülkenin şartlarını öğrenmeniz gerekir konsolosluklardan ya da bu işleri yapan acentalardan bilgi alabilirsiniz
      Saygılarımızla

  12. Mustafa METİN diyor ki:

    ADF Yetkilileri Merhaba
    Tüm personelinize sevgi ve selamlar . Türkiye de bir Marina da bağlı Alman uyruklu ama Türkiye de ikamet tezkeresi olan 26.12.2017 tarihinde Alman bayraklı olarak üzerine tescil edilmiş olan 7,60 boyunda Outboard motorlu bir tekne . tekne sahibi 2019 yılının Aralık ayında vefat etti bu tekneyi mirasçılarından almak istiyorum ne yapmalıyım. İlginiz ve bilgileriniz için şimdiden çok teşekkür ediyorum.

    • adf diyor ki:

      Sayın ilgili
      Her ülkenin satış işlemleri kendi kuralları gereği yürütülür. Konsoloslukla görüşebilirsiniz.
      Not:27.01.2017 tarihinden sonra satın alınan ikinci el yabancı bayraklı bir tekneyi Türk bayrağına geçiremezsiniz ancak yabancı bayraklı olarak kullanabilirsiniz.
      Saygılarımızla

  13. Cem diyor ki:

    Merhaba,Hollanda’dan 36 fit ikinci el bir yelkenli almak ve bunu gemi üzerinde Türkiye’ye transfer etmek istiyorum.Bu teknenin satışını direkt olarak üzerime alabilirmiyim ?..Veya Alman vatandaşı yengemin üzerine almak daha mı doğru olur?..

    • adf diyor ki:

      Sayın İlgili
      Yurt dışından aldığınız ikinci el tekneyi ithal etme şansınız yok. Kendi adınıza alabilirsiniz ancak yabancı bayrak kurallarıyla kullanırsınız. Bu gün için fazla bir sıkıntı yok ancak her an yabancı bayrak kullanımında birtakım sınırlamalar olabilir. Alman vatandaşı akrabanız eğer sahibinden yurt dışı ikamet şartı koyulursa avantajlı olabilir.
      Saygılarımızla

  14. Enver diyor ki:

    Merhabalar
    Uzakdoğudan bir RibBoat 6,60m Ribboat almayı düşünüyorum. Türkiye ye giriş işlemlerinde gümrükte bir sorun yaşarmıyım , prosedürleri nelerdir. Ne gibi bir süreç var bilgilendirebilirseniz sevinirim.

    • adf diyor ki:

      İthalatını yapacağınız teknenin mutlaka CE belgeli sıfır tekne olması gerekmektedir. CE belgeli olsa bile ikinci el teknelerin ithalatına bakanlık izin vermiyor. Gümrükleme mevzuatı bizim dışımızda oldukca karmaşık ve teknik bir konu olduğundan öncelikle bir gümrük müşaviri ile görüşmeniz gerekmektedir

  15. Onur diyor ki:

    merhabalar, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.

    türkiyede yaşayan türk vatandaşıyım. hırvatistan veya yunanistandan 2. el tekne alıp, bu tekne ile deniz yoluyla ülkemize nasıl gelip tekneyi kullanabilirim?

  16. ufuk diyor ki:

    Merhaba sizi burada kişileri aydınlattığınız için teşekkür ederim.Size sormak istediğim bir konu var. Ben yurt dışından ikinci el bir tekne alsam ve aldığım ülkenin bayrağı ile Türkiye de kullansam şimdilik süre 5 yıl anladığım kadarıyla 5 yıl sonun da ne yapmam gerekiyor. Tekrar teşekkürler

  17. Muhittin Kaynar diyor ki:

    Merhaba .12 Ocak 2017 tarihli Delware kayıtlı teknem 2 yıldır Türkiyede .Türk bayrağına geçiş için Gümrük müşavirin haricindeki işlemleri kendimiz yürütebilirmiyiz? uzan birimi gerekli ? Teşekkürler.

  18. Erol Garip diyor ki:

    Hayirli Günler,

    Almanyada yasiyorum ve burada bana ait olan 6m Fiber Teknemi türkiyeye Karayolundan izin ve tatil amacli getirmek ve tabiki Tatilden sonra Almanyaya geri getirmek istiyorum.

    acaba bu mümkünmü ve Prosüdür isleri nasil oluyor.

    Saygilar
    Erol Garip

  19. Eyüp diyor ki:

    Merhaba, 2017 yılından sonra yurtdışından alınan tekneler Türkiye’de sadece yabancı bayraklı olarak kullanılabiliyor. Peki, Yabancı bayrak tekneler Türk limanları arasında seyir yapacakları zaman bile izne mi tabiiler? Örneğin, yabancı bayraklı teknem ile Ege kıyılarında karaya çıkmadan seyir yapmak istediğimde her seferinde yeni transitlog belgesi mi düzenlemeliyiz?
    Diğer sorum, 5 yılda bir Türkiye’den çıkış yapmamız gerekiyor. Peki bu çıkış 1 günlük bile olsa uygun mu yoksa tekne Türkiye’den çıkış yaptıktan sonra kaç gün kadar yurtdışında kalmalı?
    Teşekkürler

    • adf diyor ki:

      Yabancı bayrak tekneler ülkeye giriş yaptıktan sonra ülkede beş yıla kadar kalabiliyor. Beş yıl sonunda uygun şartlarda bir günlük çıkış yeterlidir. Kendi limanlarımız arası dolaşmak için, sefer bölgesi ve teknede bulunacak kişi bilgileri gibi bilgiler uygun düzenlendiği takdirde her sefer transitlog almaya gerek yok. Bir yıl içinde alınabilecek transitlog sayısı 5 kereyle sınırlı diye biliyoruz. Gümrük kapısı olan marinalar bu konularda sizlere yardımcı olurlar.

  20. Ali diyor ki:

    Slm.
    Øncelikle bu sekilde bilgilendirmeler icin teşekkürler..Beni sorum;yurtdisindan getireceğimiz kendimize aut teknenin 2017 yılından önce alindigini ispatlamak derken ne gibi evraklar gerekli.Satis kontratı yeterlimi yada baska belgelerde istenmektemidir?
    Karayolu ile gümrüğe girdiğimiz vakit oradaki islemleri kendimiz halledebilirmiyiz yada bir yardim almamız gerekiyor mu?

  21. Candaş Yaman diyor ki:

    Merhaba, öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
    şahsi kullanım için Amerika bayraklı 2.el tekne almak ıstıyorum (24 mt), bakanlık ıznı gerekır mı ? Gümrük beyannamesi açılması gerekir mi ? Ödemem gereken vergiler varmıdır ? Şahsı kullanım olacak, Türk bayragına da gecmeyecegım, nasıl bır yol ızlemelıyım

    • adf diyor ki:

      İthalat yapmadığınız süre 2. el yabancı bayraklı tekneyi kullanmak için bakanlık iznine gerek yok. Ülkeye bir gümrük kapısı olan liman/marina dan giriş yapabilir ve yabancı bayrak kurallarına uygun kullanabilirsiniz. Vergi ödemezsiniz.

  22. Hakan Demireriten diyor ki:

    Merhaba
    Dusseldorf fuarında kdv hariç 157.900 euro ya sergilenen ,Bavaria C42 2020 model sıfır tekneyi şahsınma fatura edip, alırsam .Yelkenli tekneyi yüzdürerek. Türkiye ‘ye getirsem, % 1 kdv sıfır ÖTV ile TÜRK BAYRAĞINA geçirebilirmiyim?

  23. JCD diyor ki:

    Çifte vatandaşın (TR ve ABD) Amerikadan 2. El tekne getirmesi ve devamlı surette bu tekneyi Turkiyede bulundurması mümkünmüdür?
    TR karasularında bulunan bu abd bayraklı tekne için, burada vergi, gümrük veya herhangi bir ödeme yapılıyor mu?

    • adf diyor ki:

      Vergisel yönden bayrağını taşıdığınız ülke kurallarına bağlısınız. Yabancı bayrakta kaldığınız sürece ikinci el/sıfır
      tekne olmasının bir önemi yok. Türkiye’de kalma sürenizi çıkış yapmadan beş yıla kadar uzatabilirsiniz, beş yıl sonra kısa bir çıkış/giriş
      yaparak süreyi uzatabilirsiniz.

  24. Harun diyor ki:

    Merhabalar yurtduşından teknemizi getirdik denizde kullanmıyoruz sığ sularda kullanıyoruz. Tekneye burda ruhsatta çıkardık ama 5 yıl dolunca sanırım geri gitmesi gerekmekte bunu türkiyede kullanmak için 5 yıl sınırını kaldırmak için ne yapmamız gerekmektedir acaba yardımcı olursanız sevinirim

    • adf diyor ki:

      Özetle: Ülkeye giriş yaptıktan sonra en fazla beş yıl kalabilirsiniz, Uzatmak isterseniz Yurt dışı çıkış giriş yapmanız gerekir.
      Gümrük kapısı olmayan marinalarda karaya alamazsınız. Türk limanları arasında bile seyir yapsanız transitloğ almanız gerekir. Teknenizdeki parça değişimleri için gümrükleme işlemi yapılır. Seyir esnasında tekne sahibinin teknede olması gerekir gibi. Bulunduğunuz marina gümrüğünden veya yönetiminden daha detaylı bilgiler alabilirsiniz

  25. muro66 diyor ki:

    benim oğlum alman vatandaşı fakat türkiyede yaşıyor almanyadan en fazla 5 metrelik fiber tekne alıp buraya getirmek istiyor satmak için değil yazları kullanmak için biz bu sandala Türk bayrağı çekemeyecekmiyiz yada Alman bayrağıyla Türkiyede kullanabilrmiyiz cevaplarsanız sevinirim teşekkürler

    • adf diyor ki:

      Sıfır tekne alırsa Türk bayrağına geçirebilir. Aldığı tekne ikinci el ise Türk bayrağına geçiremez ancak yabancı bayrak olarak kullanabilir.
      Gümrük işlemleri için bir gümrük müşaviri ile görüşmenizde fayda var.

  26. Jürgen diyor ki:

    Merhaba, yabanciyim ve Türkiye’de yaşiyorum. Yabanci kimlik numaram var. Almanyadan 5metre cuvarindan bir Zodic ve dişdan takmali bir motor getirmek istiyorum. Türkiye’de daha iki sene yada fazla kaliyorum, yani tekne turistik amac ile (bir kac hafta sonra dönecem falan değil) getirmiyorum, sürekli burda kalicak. Bu durumda neler yapmam lazim ve ücretlendirme nasil oluyor ve ne kadar tutacak?

  27. tecque diyor ki:

    Sayin ADF ,
    Yorumların görünüm ayarlarını yenimi güncellediniz yoksa 1 yılı aşkın bir süredir birbiri ile aynı nitelikteki sorulara büyük bir sabırla cevap vermeye devam mı etmektesiniz?
    Tüm soruları başlık altında topladığımızda 3 ya da 4 farklı soru görmekteyiz ve hepsine gayet açık ve sade bir dilde cevap vermişşiniz.
    Soru sormadan önce azıcık okusak, daha kısa sürede daha çok bilgi sahibi olacağız ve diğer insanlarında aradığı cevabı bulması daha kolay olacak ama neyse…
    Bilgilendirme için çok teşekkürler. Sabrınız takdire şayan…
    Sevgiler,

  28. Serkan diyor ki:

    Merhabalar;
    İki sorum olacak : 1- Amerikadan 10-15 metrelik 2.el bir tekne almak için temel şartlar hakkında bir bilginiz var mı? (Adres ikamet vatandaşlık vs)…. 2- Türkiyede 5 sene sonunda KKTC ye çıkış ve tekrar Tr ye giriş yaparsak kabul ediliyor mu? Yani KKTC’yi yabancı ülke statüsünde görebiliyormuyuz?

    Teşekkür ederim.

    • adf diyor ki:

      İkinci el teknelerin ithalatı yapılamıyor.
      Ancak yabancı bayrak hükümlerine tabi olarak kullanabilirsiniz.
      Amerika’dan tekne almak için profesyonel yardım almanızda fayda var.
      Anlaşacağınız bir acenta her sorunuzu yanıtlayacaktır.

Bir cevap yazın